Welke onderwijsapps staan op de Tablet4learning?

Deel 2: gepersonaliseerd leren

blog

In het eerste deel van de serie ‘onderwijsapps op de Tablet4learning’ maak je onder andere kennis met de readerapps op de Tablet4learning.

Als je de Tablet4learning voor het eerst gebruikt is de iPad gebruikslaar. De meest handige apps voor een les zijn al geïnstalleerd: van het plannen van huiswerk tot een digitale bibliotheek met alle digitale schoolboeken die je nodig hebt. Welke onderwijsapps vind je op de Tablet4learning en hoe kun je ze gebruiken? In deze blog: iedere leerling leert op zijn eigen manier dankzij onderwijsapps voor gepersonaliseerd leren.

Gepersonaliseerd leren en toetsen

Differentiatie in het onderwijs, gepersonaliseerd leren… Je hoort deze termen vast wel eens voorbijkomen. Met de iPad geef je je leerlingen gemakkelijk onderwijs op maat, bijvoorbeeld door onderstaande apps regelmatig te gebruiken.

In deze onderwijsapps voor gepersonaliseerd leren zie je heel duidelijk de voortgang van iedere individuele leerling en je ziet realtime waar de moeilijkheden zitten. Zo kun je tijdig bijspringen en extra individuele uitleg of opdrachten geven over een onderwerp dat een bepaalde leerling moeilijk vindt. Of je beslist juist om een onderwerp niet meer te behandelen omdat de hele klas het al snapt. Hierdoor hou je tijd over voor de ingewikkelde zaken! Speciaal voor gepersonaliseerd leren en toetsen staan onderstaande onderwijsapps op de Tablet4learning.

7. Quayn

Voor wie Quayn nog niet kent: met dit handige digitale portal toetsen bijna alle scholen hun leerlingen, met proefwerken die door vrijwel alle uitgeverijen aangeleverd worden. In de app staat een verzameling quizvragen die je alleen of met elkaar kunt beantwoorden. De vragen worden regelmatig vervangen door nieuwe. Als gebruiker van de portal van Quayn kun je in deze app ook zelf toetsen en quizzen maken op de iPad. Je kunt de app ook gebruiken zonder Quayn-account.

8. Pulse-On

Met Pulse-On haal je gepersonaliseerd leren heel gemakkelijk je klaslokaal in! De app is een persoonlijke leeromgeving waarin de leerling leert en zich ontwikkelt in het eigen leertempo, met het juiste niveau, inzet en motivatie. Het programma brengt eerst enkele kenmerken van de leerling in kaart. Denk hierbij aan bijvoorbeeld leerstijlvoorkeur, de snelheid waarmee een leerling door de stof gaat en wat het resultaat van zijn leerproces is.

Aan de hand van die uitkomsten stel je per leerling een specifiek startaanbod samen. Als docent heb je constant inzicht in de voortgang van de leerling, wat het gepersonaliseerd leren ook meteen adaptief maakt. Is de leerling op een gegeven moment toe aan extra uitdaging of heeft hij toch nog wat extra uitleg of oefening nodig, dan weet je dat op tijd en kun je daar direct op inspelen.

9. Socrative

Met deze gebruiksvriendelijke toetsapp voor gepersonaliseerd leren kunnen leerlingen tijdens de les op hun iPad antwoord geven op een of meerdere meerkeuzevragen, goed/fout-vragen, open vragen en/of stellingen. Na de beantwoording door de leerlingen vraag je de rapportage op. Deze is uitgebreid, zeer overzichtelijk en biedt je per leerling en per vraag inzage in de resultaten. Zo zie je in een oogopslag wat je leerlingen wel en niet begrijpen, zodat je daar in je les op in kunt spelen.

Wanneer je als school start met Tablet4learning zijn bovenstaande apps al geïnstalleerd; downloaden en installeren doen wij voor je.