Hoe kun je lesgeven met de iPad?

blog
lesgeven met de ipad leerlingen
Leerlingen zijn blij met hun iPad

Sommige docenten zijn een beetje huiverig voor lesgeven met de iPad. Ze zijn bang dat het ingewikkeld is en vinden zo’n apparaat in de klas maar niks. Lesgeven met de iPad biedt echter ook veel voordelen met zich mee. In deze blog vind je verschillende manieren van lesgeven met de iPad en zul je ontdekken dat een iPad in de klas je juist werk bespaart. Zo houd je meer tijd over voor je leerlingen.

Lezen, werken, informatie opzoeken

Het belangrijkste: je gebruikt de iPad gewoon als boek. En een boek met nog meer mogelijkheden ook! Verschillende apps werken als een digitale boekenplank of een digitale bibliotheek. Daarmee kun je ontzettend veel (interactieve) lees-, leer- en werkboeken van bijna alle uitgeverijen raadplegen. Je slaat heel gemakkelijk extra informatie in de boeken op of je deelt filmpjes met elkaar. Voor docenten zijn in de boekenplankapps extra functies opgenomen, zoals klassen aanmaken en huiswerk nakijken.

De boeken staan allemaal bij elkaar en hebben handige opties, waar je leerlingen meer van leren. En dat zonder kilo’s te hoeven tillen!

Werkstuk of presentatie

Op de iPad maken je leerlingen heel gemakkelijk een werkstuk of presentatie. Je hoeft geen computerlokaal meer te reserveren, waardoor er geen roosterwijzigingen zijn en je in je eigen lokaal kunt blijven. Zodra ze tijd over hebben in de les kunnen leerlingen meteen verder met hun werkstuk of presentatie, op het punt waar ze gebleven waren.

Toetsen

In plaats van een schriftelijke of mondelinge overhoring toets je de kennis en vaardigheden van je leerlingen nu digitaal op de iPad. Je hoeft niets meer na te kijken, want de resultaten haal je op. In een oogopslag zie je op je scherm wie de stof kent of begrijpt en wie nog extra uitleg nodig heeft.

Kijken/luisteren naar uitleg

Je kunt natuurlijk als docent je eigen instructiefilmpjes maken en op YouTube of Vimeo zetten, maar er zijn veel docenten die dat al voor jou en je leerlingen hebben gedaan. Zoek maar eens een lesonderwerp op YouTube; resultaten te over! Je leerlingen bekijken het filmpje over de nieuwe stof in de les, terwijl jij de resultaten van de proeftoets bekijkt. Ondertussen zie je welke leerlingen slecht scoren en bedenk je hoe je hen extra uitleg gaat geven en op welke onderdelen.

Flipping the classroom

Gebruik instructiefilmpjes ‘to flip the classroom’. In de ‘omgedraaide klas’ wordt de klassikale instructie omgewisseld met het individuele huiswerk. De klassikale instructie bied je dan online aan. De leerlingen beluisteren thuis de podcast of bekijken je zelfgemaakte filmpje; net zo vaak als ze willen of nodig vinden. Het ‘huiswerk’ maken leerlingen gezamenlijk in de klas. Hier heb je dan alle tijd om eventuele vragen te beantwoorden. Door het inzetten van de iPad wordt de lestijd dus efficiënter gebruikt.

Raadplegen planner/overzicht

De agenda op de iPad is prettig in gebruik. Als docent kun je (huiswerk)afspraken delen met je leerlingen. Door de afspraken te accepteren staan die meteen in hun agenda en jij krijgt hiervan direct een melding. Zowel leerlingen als docenten kunnen heel gemakkelijk inloggen in een leerlingvolgsysteem als Magister. Op die manier kan iedereen altijd en overal de planning op de iPad inzien.

Klassikale uitleg

Als het tijd is voor klassikale instructies – en iedereen dus naar jou moet luisteren – is het handig als je leerlingen niet afgeleid worden door de iPad. Op de Tablet4learning zit een handige tool, waarmee je met één klik alle neuzen in dezelfde richting krijgt: de ‘let-op-knop’. Je leerlingen krijgen dan een scherm op hun iPad, waarop met grote letters “Let op de docent.” staat. De leerlingen kunnen dit scherm niet wegklikken, dus rest ze niets anders dan zich op jou te focussen.

Training

Voordat een school de Tablet4learning van Van Dijk Innovatie gaat gebruiken, krijgen alle docenten een uitgebreide training over hoe je de iPad in de klas het beste kunt gebruiken. Deze training is ondergebracht bij Academy4learning. Na de training weet je hoe de iPad werkt en hoe je het beste kunt lesgeven met de iPad. Je staat dan dus zelfverzekerd voor de klas.