8 redenen om iPads in de klas te gebruiken

blog

Met iPads in de klas haal je alle informatie die je nodig hebt direct het klaslokaal binnen. Want met meer dan honderdduizend onderwijstools in de App Store is content en materiaal voor ieder leergebied en elk niveau snel gevonden.

Maar informatie voor het onderwijs is niet de enige reden waarom iPads in de klas steeds populairder worden. Hieronder zie je acht voordelen van deze tablets voor het onderwijs. En dat is meer dan gebruikersvriendelijkheid alleen!

1. iPads in de klas stimuleren creativiteit

De onbeperkte multimediale mogelijkheden van iPads stimuleren de creativiteit van scholieren. Relevante afbeeldingen toevoegen aan een werkstuk is leuk, maar wat als je met een druk op de knop een YouTube-video kan plaatsen bij een alinea in je betoog en zo de docent Nederlands van meer informatie kan voorzien? Of sterker: waarom giet de leerling zijn werkstuk niet helemaal in een zelfgemaakte video?

Iedere leerling een iPad; eigenlijk net zo gewoon als iedere leerling een fiets?

2. iPads passen bij de levensstijl van leerlingen

Voor scholieren is het een aantrekkelijk vooruitzicht om op een iPad te mogen leren.

Middelbare scholieren zijn vaak al heel ver in technologische ontwikkelingen, zoals de iPad. Een smartphone is niet meer weg te denken uit de gemiddelde tienerhand en computers horen bij het leven van alledag. Het is goed om scholen te laten aansluiten bij de behoeften van de wereld en de leerling. Bovendien is het voor scholieren een aantrekkelijk vooruitzicht om op een iPad te mogen leren, naast papier. Dat soort technische snufjes maakt leren leuk!

3. Net zo gefocust als op papier

Docenten houden met hun eigen iPad van Tablet4Learning de controle over de klas. Tijdens de les kunnen docenten alle apps op slot zetten met de ‘App Lock’-modus. Met die modus kunnen de leerlingen zich focussen op één app en één taak. En wil je dat leerlingen zich richten op de docent? Dan is de ‘let-op-knop’ van Tablet4Learning heel handig. In ieder scherm van de iPads in de klas verschijnt dan met grote letters “Let op de docent”. Dan komen leerlingen er dus echt niet onderuit om te luisteren!

4. Gedifferentieerd onderwijs

Met iPads in de klas wordt gedifferentieerd lesgeven veel gemakkelijker. Leerlingen maken hun huiswerk of een formatieve toets in een app. Hierbij kan de docent heel duidelijk volgen hoe ver iedereen is en hoe goed leerlingen de verschillende onderdelen snappen. Op die manier kan het onderwijs goed worden toegespitst op de individuele leerling. Dit past bij modern onderwijs.

5. Multidisciplinaire lessen

Leerlingen krijgen via iPads in de klas interactie met elkaar

Het gebruik van iPads maakt vakoverstijgend lesgeven makkelijker. Bijvoorbeeld: Experimenten bij biologie worden een stuk interessanter als leerlingen tijdens de gymles hun hartslag registeren in een app. De biologiedocent gebruikt diezelfde data tijdens een les over het hart.

De opening van het Nederlands Radar Proefstation in 1949. Hoe zouden mensen toen gereageerd hebben op de Buienradar App op een iPad?

6. De hele dag op één batterijlading


Als je thuis de iPad netjes oplaad, krijg je dit
scherm nooit meer te zien!

Vrij storend: een laptop die je na vier lesuren moet inpluggen om uitval te voorkomen. Een iPad kan een hele schooldag op één batterijlading. Met iPads in de klas heb je de voordelen van digitaal werken, maar hoeven leerlingen geen grote laptops en opladers mee naar school te nemen. Thuis laden leerlingen hun iPad op, om op school de hele dag optimaal digitaal te kunnen leren. Bovendien kunnen docenten met Tablet4learning op hun eigen iPad de batterijstatus van de tablets in de klas in de gaten houden.

7. Innoveren zonder papier

De beste manier om geld te besparen is door bossen te sparen. Juist voor scholen is het goed om mee te gaan met de trend om minder papier te gebruiken. Niet alleen als voorbeeldfunctie voor de leerlingen; voor veel scholen maakt het deel uit van maatschappelijk verantwoord zijn. Leerlingen maken huiswerk en toetsen in een app, leveren werkstukken digitaal in en leren uit digitale boeken. Met iPads in de klas heb je nog maar weinig A4’tjes nodig.

8. Minder kilo’s!

Goed voor je rug! Weinig leerlingen zullen je nu bedanken voor de zware tekst- en werkboeken die ze iedere dag meesjouwen. Met iPads in de klas kunnen zware rugtassen verleden tijd zijn. Voor ieder vak en alle niveaus zijn schoolboeken digitaal beschikbaar. Scholieren zullen maar wat blij zijn met alleen een device van een halve kilo in hun tas!

iPad versie Hoogte (mm) Breedte (mm) Diepte (mm) Gewicht (g) Schermresolutie (px)
iPad 2 WiFi 241,2 185,7 8,8 601 1024 x 768
iPad 3 WiFi 241,2 185,7 9,4 652 2048 x 1536 (Retina)
iPad air WiFi 240 169,5 7,5 469 2048 x 1536 (Retina)
iPad air 2 WiFi 240 169,5 6,1 437 2048 x 1536 (Retina)